Instal·lació Mediterrani
Descobreix més sobre els aquaris que formen Mediterrani
El Mediterrani és un mar situat en la franja dels mars temperats. Se situa entre continents i les úniques connexions amb altres masses d’aigua són el canal de Suez i l’estret de Gibraltar.
El Mare Nostrum és un mar temperat, profund, relativament xicotet i pràcticament tancat entre els continents que l’envolten. Tot açò fa que l’aigua circule en ell de manera peculiar, generant uns ecosistemes propis amb una biodiversitat molt variada. En entrar a la zona del Mediterrani de l’Oceanogràfic, els diferents ambients marins ací representats seguiran el curs de la teua immersió i, segons augmentes la profunditat, disminuirà la llum dels aquaris i et trobaràs a davant una mostra d’un ecosistema diferent.
En este aquari es pot observar una recreació d’una prada de Posidonia oceanica.
Igual que les plantes terrestres superiors, la posidònia posseïx arrel, tija, fulles i pot produir flors i fruits.
Esta planta creix formant grans extensions denominades prades, en zones d’aigües transparents de fins a 40 metres de profunditat, on pot realitzar la fotosíntesi.
Les prades de posidònia configuren ecosistemes on habiten multitud d’espècies. Allí troben protecció, un lloc segur on realitzar la posada d’ous i on acollir-se.
Suposen una important aportació d’oxigen i captació de CO2 atmosfèric, a més de complir la funció de retenció de sediments al nostre litoral.
La pesca d’arrossegament il·legal, la contaminació de les aigües o l’extracció d’arenes del fons per a la regeneració de platges, estan fent desaparéixer ràpidament estos valuosos ecosistemes.
Des del 2022, la Fundació Oceanogràfic està treballant activament en el “amb l’objectiu de traslladar el valor d’este ecosistema a la ciutadania.
Espècies que pots trobar en este aquari:
L’Oceanogràfic reunix més de 1.000 exemplars de més de 14 espècies de meduses diferents, distribuïdes per tots els oceans del planeta.
Estos curiosos éssers marins es mostren als visitants a través de 16 tancs amb més de 40.500 litres d’aigua.
En esta instal·lació es mostren les meduses que més freqüenten les aigües del Mediterrani.
Cada espècie posseïx una toxicitat i esperança de vida diferent, i la seua alimentació varia. De fet, hi ha meduses que arriben a alimentar-se d’altres meduses.
Espècies que podràs trobar en estos aquaris:
Acàlef cresp (medusa ou ferrat)
Este aquari representa la biodiversitat existent a les zones portuàries, on trobaràs una reproducció de les aigües submergides d’un pantalà i el derelicte d’una barca afonada.
La qualitat de les aigües portuàries és diferent de les aigües de mar oberta. En general, les aigües interiors i abrigades són: més calentes, menys salines i menys transparents.
Per esta raó, els animals que habiten estes zones han sigut capaces d’adaptar-se a este mitjà, gràcies a la seua resistència i versatilitat.
Espècies que podràs trobar en este aquari:
La zona infralitoral està sempre submergida. El seu límit superior comença on la marea aconseguix el punt més baix. El límit inferior està delimitat per comunitats de plantes i algues fotòfiles que requerixen una aportació constant de llum (aproximadament 35 metres de profunditat).
A causa de la intensa il·luminació, la bona oxigenació d’esta zona i el constant hidrodinamisme, el pis infralitoral és un dels més complexos del Mediterrani per l’elevada diversitat d’organismes vius, les complexes relacions que s’establixen entre ells i la varietat de biòtops que poden arribar a presentar.
El mar Menor és una albufera d’aigua salada pertanyent a la Regió de Múrcia, greument afectada per l’activitat humana.
En estos xicotets aquaris que s’assemblen a unes ulleres de busseig, el visitant pot conéixer de prop les diferents espècies que habiten el mar Menor i que es troben amenaçades per les dures condicions mediambientals en les quals habiten.
Has trobat ja els cavallets marins?
En este aquari de 250.000 litres d’aigua es mostra una de les exhibicions més plurals d’invertebrats d’aigües fredes. Entre la gran varietat d’espècies representades destaquen algunes de les gorgònies més grans del Mediterrani, l’anemone joia fluorescent i l’amenaçat coral roig.
De dreta a esquerra, podem trobar les espècies de menor a major profunditat i, per tant, de major a menor lluminositat.
Este aquari representa l’ambient de les costes rocoses constantment batudes per l’onatge. En estos ecosistemes tan extrems conviuen excel·lents nadadors, com ara els robustos sards i les salpes, amb organismes com les clòtxines i les pegellides, que s’adhereixen fortament a les roques i es protegixen amb dures petxines contra els seus depredadors, els polps.
El disseny de l’aquari de la rompent és únic, ja que consta d’una campana acrílica accessible a través d’un túnel, la qual permet experimentar com trenquen les onades sobre els nostres caps.
Especies que podràs trobar en este aquari:
En este xicotet aquari es poden observar polps juvenils.
El polp de roca és un mestre del camuflatge i pot mimetitzar-se amb l’entorn utilitzant diferents pigments.
Els polps són animals invertebrats amb un sistema nerviós molt desenvolupat. Té nou cervells, tres cors i un pic per alimentar-se de les preses que capturen amb els seus huit braços. Es diu, fins i tot, que són capaços d’aprendre de l’experiència.
Pot viure a una profunditat de fins a 200 metres i la seua grandària oscil·la entre els 60 i 80 centímetres.
La femella pot posar fins a 400.000 ous alhora, que cuida durant un període de 25 a 65 dies.
La vida del polp està limitada per la seua reproducció: els mascles viuen poc temps després de l’aparellament i les femelles moren poc després que facen eclosió els seus ous.
En este xicotet aquari trobaràs:
Este aquari del Mediterrani simula l’ecosistema coral·ligen, propi d’ambients foscos, a una profunditat superior a 40 metres. El coral·ligen és un ecosistema complex, on a causa de l’escassa il·luminació, les algues a penes es desenvolupen i permeten així l’existència d’altres organismes.
El coral·ligen és una comunitat emblemàtica del paisatge submarí mediterrani, que destaca per la seua enorme vulnerabilitat. Les espècies que l’habiten solen ser molt longeves, però amb un creixement molt lent, la qual cosa les fa molt vulnerables als efectes dràstics de l’entorn, com ara la sobrepesca, els fems marins o l’explotació del fons.
Als buits de les roques, s’acullen llagostes, llampugues, gravits i rogers reals, protegits per la foscor.
Espècies que podràs trobar en este aquari: