Oca de les Hawaii
Localment se’l coneix com a nen o nēnē, pronunciat nay-*nay. El nom és degut al cant que fa quan vola o quan algú se li acosta. A més, fa altres sons que poden recordar a mugits o a botzines.
On trobar-los?
Pots trobar-los a la instalació d'Illes Oceàniques.
Generalitats
En l'actualitat l'oca de Hawaii és l'oca més estranya del món. La seva població s'estima que era de 25,000 ocells abans del descobriment europeu de les illes en 1770. Però en 1950 només 36 ocells sobrevivien a l'illa principal de Hawaii. Per fortuna en els anys seixanta es va protegir i va començar un programa de cria i solta molt important entre Anglaterra i Hawaii. A l'ésser un ocell que es reprodueix molt fàcilment en zoos la seva població ha augmentat considerablement. (Actualment hi ha uns 3000 oques al mig natural)
Les oques de Hawaii són monomòrfics, això vol dir que mascles i femelles són bàsicament iguals des del punt de vista extern, a diferència del que passa en molts ocells que el mascle té colors molt cridaners.
Es creu que l'oca de Hawaii és un ocell que va evolucionar a partir de l'oca del Canadà fa 500,000 anys. Possiblement una migració d'oques canadenques es va desviar a causa d'una tempesta o el mal temps i va acabar arribant accidentalment a Hawaii, on es va assentar. Al llarg del temps les oques van començar a divergir dels seus parents i adaptar-se a les condicions de les illes. Per exemple, van deixar de fer migracions i fins i tot va disminuir la freqüència amb la qual volen. A més, les seves potes es van adaptar al nou terreny, perdent part de la membrana interdigital, tenint els dits més llargs que altres oques i les palmes dels peus més encoixinats, per a agarrés bé a roques afilades.
Les oques de Hawaii poden viure bastant temps malgrat ser ocells de petita grandària. En captivitat poden viure fins a 24 anys, però la vida en la naturalesa redueix la seva esperança de vida màxima fins als 20 anys. No obstant això, en el medi natural, l'esperança de vida mitjana està en 8 anys.
De què s'alimenten?
Aquests ocells no necessiten molta aigua dolça per a viure, ja que gran part de les seves necessitats són suplertes per l'aigua de l'herba i els fruits que consumeixen. En captivitat, no obstant això, beuen aigua si se'ls ofereix.
Reproducció
Una parella d'oques que s'aparellin mantenen una relació monògama fins que un membre de la parella mor. Les femelles enviduades troben habitualment mascles amb els quals tornar a aparellar-se. A vegades, malgrat ser estrany, parelles que no produeixin descendència poden separar-se i buscar noves parelles.
Sabies què?
Localment se'l coneix com a nen o nēnē, pronunciat nay-*nay. El nom és degut al cant que fa quan vola o quan algú se li acosta. A més, fa altres sons que poden recordar a mugits o a botzines.